ΡΕΤΡΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΚΕΛΛΙΔΗΣ. Υπάρχουν ταλέντα και πρέπει να αξιοποιηθούν. Του Ανδρέα Πάυλου

Ο αδελφός του, τον ήθελε να σπουδάσει γιατρός. Ο ίδιος προτιμούσε τον αθλητισμό. Έδωσε εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία πέτυχε, για να τελειώσει γυμναστής και να γράψει λαμπρή ιστορία, στο στίβο ως αθλητής. Μιλάμε για το Γιώργο Μικελλίδη παλιό πρωταθλητή του ΓΣΟ. Ξεκίνησε να ασχολείται με το μήκος για να καταλήξει να γίνει σπουδαίος σπρίντερ, σημειώνοντας χρόνους 21.2 στα 200μ. 7.15μ. στο μήκος και 6.031β. στο δέκαθλο. Για έξι συνεχή χρόνια ήταν Παγκυπριονικής στα 200μ. Από το 1969 μέχρι το 1974 σημείωσε δώδεκα πρώτες νίκες. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΕΑΣ.
Με τον κ. Μικελλίδη είχαμε την πιο κάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει.
.Ο Κλασικός Αθλητισμός της Κύπρου έχει ιστορία και παράδοση που πρέπει να συνεχιστεί..
.Τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η εθνική Ελλάδος κερδίζοντας τους Βαλκανικούς Αγώνες μέσα στη Σμύρνη

-Πότε και πως άρχισες τον αθλητισμό;

-Το 1965 όταν ήμουνα στρατιώτης διεξήγοντο αγώνες μεταξύ Κύπρου- Θεσσαλονίκης –Κρήτης. Πήγα στο γήπεδο για να τους παρακολουθήσω, μαζί με φίλους. Είχα παρατηρήσει πως ορισμένοι αθλητές που πηδούσαν μήκος, δεν ήταν και καλύτεροι από εμένα.. Τότε κάποιοι με προέτρεψαν να λάβω μέρος και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Μου έδωσαν αθλητικά παπούτσια και παντελονάκι.

Συμμετείχα και πρόσεξα πως δεν ήταν άσχημα τα άλματά μου. Μετά από μερικές μέρες διεξήγοντο οι Παγκύπριοι Αγώνες, και πήρα μέρος με την ομάδα του ΓΣΟ στο μήκος. Είχα μάλιστα και πολύ καλή επίδοση με άλμα 6.66μ.
-Και στη συνέχεια;
-Επειδή μου άρεσε ο αθλητισμός και ο στίβος, ήθελα νασπουδάσωγυμναστής. Έδωσα και εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία και πέτυχα.

Όμως επειδή τα έξοδα των σπουδών μου θα τα αναλάμβανε ο αδελφός μου, αυτός ήθελε να σπουδάσω γιατρός. Εγώ επέμενα για γυμναστής. Τελικά συγκατάνευσε και πήγα στην Ελλάδα για να σπουδάσω στη Γυμναστική Ακαδημία. Όταν έφθασα στην Αθήνα ο Λουκάς Λουκά που ήταν και αυτός εκεί, με συμβούλεψε και εγγράφηκα στον Παναθηναϊκό για να μπορώ να έχω δυο γεύματα. Σε αυτό συνέβαλε και ο αείμνηστος Μαντζεβελάκης, που ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Με τον Παναθηναϊκό συνέχισα να αγωνίζομαι στο μήκος και μάλιστα είχα επίδοση 7.15μ. Στον Παναθηναϊκό ήταν τότε και ο Νίκος Γεωργόπουλος, ο οποίος με προέτρεψε να ασχοληθώ με τους δρόμους ταχύτητας. Πράγμα που έκαμα. Έτσι την περίοδο 1969-70 έτρεξα 100μ. και 200μ. με χρόνους 10.5 και 21.2. Το 1972 έτρεξα και σκυταλοδρομία 4Χ100 στους Βαλκανικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στη Σμύρνη και το 2000, 4Χ400 στους Βαλκανικούς του Ζάγκρεμπ. Μαζί μου συμμετείχαν και οι Τζωρτζής, Ονησιφόρου.
Το 1968 επέστρεψα στην Κύπρο όπου δούλεψα ως προπονητής στο ΓΣΟ και ταυτόχρονα συνέχισα τον αθλητισμό και λάμβανα μέρος σε αγώνες με τα χρώματα του Συλλόγου.
-Από όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίστηκες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σημειώνοντας τόσες πολλές νίκες ποια ήταν η πιο χαρακτηριστική;
- Αυτό που πέτυχε η εθνική Ελλάδας στη Σμύρνη το 1972. Την κατάκτηση της πρώτης θέσης σε Βαλκανικούς Αγώνες μετά από 36 χρόνια, και τη δική μου συμβολή σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Είναι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Όλοι οι Κύπριοι αθλητές που αγωνιστήκαμε δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό προκειμένου να κερδίσει η Ελλάδα.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ
-Πώς ήταν τότε οι συνθήκες προπόνησης, σε σύγκριση με τις σημερινές;
-Πολύ διαφορετικές και άσχημες. Γινόντουσαν σε χωμάτινα γήπεδα, και δίπλα από τις ομάδες που προπονούντο στο ποδόσφαιρο. Κάτι που είναι αδιανόητο. Τώρα τα πάντα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι προπονήσεις , κλειστά γυμναστήρια, τα απαραίτητα όργανα, βιταμίνες, εργομετρικές εξετάσεις και άλλα πολλά. Οι συνθήκες είναι πολύ καλές για τους αθλητές . Αν αυτά τα είχαμε στην εποχή μας οι επιδόσεις θα ήταν πολύ καλύτερες.

-Τι θα συμβούλευες τους νέους;
-Η προτροπή μου είναι, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Να προσέλθουν στο γήπεδο και να γυμναστούν. Ο αθλητισμός είναι υγεία, χαρά , ευχαρίστηση. Με την παρουσία στο γήπεδο αποφεύγονται οι κακές συναναστροφές, τα ναρκωτικά, και τόσα άλλα που ακούμε στο ραδιόφωνο, και βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση. Ο αθλητισμός πλάθει χαραχτήρες. Είναι τρόπος υγιούς ζωής.
- Πως βλέπεις τον Κυπριακό κλασικό αθλητισμό;
-Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από πλευράς της Ομοσπονδίας για να ανεβάσει το στίβο. Και σε μεγάλο βαθμό το επιτυγχάνει. Αυτό άλλωστε το δείχνουν τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις κάποιων αθλητών. Χρειάζεται να γίνουν όμως και άλλα . Οι διοικήσεις των συλλόγων θα πρέπει να δουν με περισσότερη κατανόηση τους αθλητές , και να τους βοηθούν. Οι προπονητές θα πρέπει να επιμορφώνονται συνεχώς. Να δοθούν από τους αρμοδίους περισσότερα κίνητρα. Ο τρόπος που εργάζεται η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση.
-Τι προοπτικές ανόδου υπάρχουν;
-Υπάρχουν αρκετά καλές προοπτικές, αφού έχουμε ταλέντα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να εντοπιστούν και αξιοποιηθούν. Ο Κυπριακός στίβος έχει τη δική του παράδοση και ιστορία που πρέπει να συνεχιστεί. Είναι η κορωνίδα όλων των αθλημάτων. Χαίρομαι που η εταιρεία Deloitte ανάλαβε τη χορηγία για τον Κυριάκο Ιωάννου. Ελπίζω να την ακολουθήσουν και άλλοι ιδιωτικοί οίκοι, γιατί ο στίβος χρειάζεται οικονομική βοήθεια πέραν εκείνη του Κράτους αφού τα έξοδα είναι πάρα πολλά.
-Για τον Κυριάκο Ιωάννου τι έχεις να πεις;
-Είναι απρόβλεπτος αθλητής. Είναι σπουδαίο ταλέντο και ικανός για όλα στην Ολυμπιάδα. Είναι παλικάρι, ξέρει να μάχεται , δεν λυγίζει και είναι αθλητής παράδειγμα για μίμηση από τους νέους.


πηγή περιοδικό ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ